امروزه نورپردازی نمای ساختمان مسکونی از اهمیت زیاد و خاصی برخوردار است و جلوه بیرونی منزل محسوب میشود. پیمانکاران حتی قبل از شروع به ساخت، نقشه ها و نمای ساختمان خود را مشخص کرده و این موضوع حتی در خرید و فروش نیز بسیار مهم است.
یکی از المان های اصلی در ساخت ساختمان و زیبا سازی ساختمان نمای آن است که علاوه بر حفظ مقاومت آن، تاثیر زیادی در زیبایی اش دارد و همین امر باعث شده تا طراحان داخلی یا معماران بیشتر به فکر زیبایی نمای ساختمان باشند. به همین دلیل طرح ها و الگوهای مختلفی شکل گرفته است و تقریبا در همه زیبایی ظاهری و آرامش که ایجاد می کند مهم است. امروزه انواع نماها وجود دارد که میتوانید به سلیقه ی خود انتخاب کنید. برای مثال از کاشی یا سنگهای تزئینی یا حتی چوب برای نمای ساختمان استفاده می کنند که باید به سلیقه و سبک خانه ی خود انتخاب کنید. این نما نباید فقط طرحی داشته باشد و بلکه باید ارزش زیبایی دیگری نیز داشته باشد. طراحی نمای ساختمان برای اینکه اولین عنصر تاثیر گذار روی شخص است باید بیشتر به آن توجه کرد و طبق اصول طراحی شده باشد.
طراحی نمای ساختمان در شرایط اقلیمی متفاوت و شهرهای مختلف با روش ها و مصالح ساختمانی متفاوت ساخته می شود. در همه ی دنیا اهمیت به زیبایی نمای ساختمان مهم است و امروزه به یک هنر و صنعت تبدیل شده است. از دیگر نکات مشترک در نمای ساختمان های متفاوت انجام طراحی متناسب با کاربرد ساختمان است. مثلا ساختمان های اداری و یا شرکت های خصوصی که دارای فعالیتی خاص هستند از نمای ساختمان متناسب با نوع فعالیت خود بهره می برند. شرکت اپل تقریبا این روند و طراحی را در تمامی ساختمان های فروشگاهی خود در سراسر دنیا اجرا می کند و معروف است. محیط های آموزشی و ساختمان های مسکونی نیز هر کدام دارای طراحی های متناسب با کاربرد خود هستند.
تاثیر نورپردازی هم بر سلامت جسم و روان دارای اهمیت است و هم بر افزایش کارایی افراد و همچنین چشم نوازی هر چه بیشتر و موثرتر بر المان های معماری فضاهای داخلی و بیرونی. مدیریت صحیح نور همگام با طراحی معماری می تواند برای افزایش شادابی و سرزندگی در محیط، آرامش، کارایی و حالات عاطفی افراد تاثیرگذار باشد،
پس برای رسیدن به این اهداف باید طراحی روشنایی مبتنی بر استانداردها و اصول نورپردازی باشد. چرا که همه ما عمل دیدن را بواسطه نور، بعنوان یک ماهیت طبیعی پذیرفته ایم و میدانیم بدون نور نمیتوان درک درستی از فضا، حجم و رنگ داشته باشیم و بارها تاثیرات آن را بر سطح هشیاری، راندمان کاری و حالات عاطفیمان به صورت خوب و بد تجربه کرده ایم.
نمای ساختمان یکی از مهم ترین بخش هاست که تاثیر بسیار زیادی در زیبایی آن دارد، پس باید به طوری طراحی شود که باعث حفاظت محیط داخل خانه از بیرون و ارتباط بسیار خوبی با فضای داخل خانه برقرار کند. ما در شهر با یک ساختمان روبرو نیستیم پس ساختمان ها جزئی از شهر حساب میشود پس زشتی ان بر فضای شهر و فضا های عمومی تاثیر دارد. نمای ساختمان فقط برای دید طراح و صاحب خانه نیست بلکه در دید همه ی مردم قرار دارد پس باید نظر کسانی که به ساختمان نگاه میکنند را نیز جلب کند و زیبایی خاصی داشته باشد.
یکی دیگر از نکاتی که لازم است قبل از طراحی نمای ساختمان به آن توجه کرد، آب و هوای منطقه ای است. نمای ساختمانی که برای مناطق معتدل و مرطوب طراحی می شود با نمای طراحی شده در مناطق گرم و خشک متفاوت است. توجه به بافت خانه ها در مناطق مختلف نیز اهمیت زیادی دارد.
نمای ساختمان را بهتر است با توجه به شرایط محیطی نظیر آب و هوا و زلزله و طوفان و باد و … انتخاب کنید که از مقاومت خوبی برخوردار باشد. نمای کامپوزیت، نمای سنگ و نمای آجر و نمای سرامیک را می توان از محبوب ترین نماهای خارجی ساختمان محسوب کرد. انتخاب رنگ نما برای ساختمان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و شما می توانید برای زیبایی بیشتر نمای ساختمان چند طبقه از ترکیب دو یا سه رنگ استفاده کنید توجه داشته باشید رنگ هایی که برای طراحی نما ساختمان انتخاب می کنید باید با یکدیگر مطابقت و همخوانی داشته باشند تا ظاهر ساختمان شما جذاب و زیباتر به نظر برسد.
همچنین بهتر است برای دیده شدن نمای ساختمان در شب از نورپردازی شیک و در عین حال کاربردی استفاده کنید. مصالحی که در ساخت نما ساختمان به کار برده می شوند باید مقاومت زیادی داشته باشند زیرا نما خارجی ساختمان محافظت از نمای داخلی ساختمان را بر عهده دارد.
در نورپردازی نمای ساختمان باید سر رشته ای از برق داشت و با رعایت این مورد و دانستن خصوصیات نور به طراحی مشغول شد. به عبارت دیگر نورپردازی نما تلفیقی از هنر معماری و دانش مهندسی است. مهمترین نکته ای که می توان توصیه نمود، طراحی و تصویب نورپردازی نما پیش از اجرای نما است. نیازمندی های برق کشی، فاصله گذاری ها و جایابی های چراغ ها در نما، در نحوه اجرای نما تاثیراتی زیادی دارد.
برای ایجاد کامل در سبک و اجرای نما از خانه، لازم است که برخی از ویژگی های زمین را در نظر بگیریم. معروف ترین سبک ها در حال حاضر عبارتند از: کلاسیک، باروک، هنر نو، مینیمالیسم. هر سبک دارای ویژگی های مثبت و معایب خاص خود است. نظر دکوراتورها در مورد انتخاب یک سبک بسیار ارزشمند خواهد بود،
سبک کلاسیک معمولا ترکیبی از دوره های تاریخی مختلف است. سبک به روز شده به کلاسیکایی یا نئوکلاسیکایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. طراحی نما در در این سبک بسته به کشور متفاوت است. کلاسیک یونان باستان، به دلیل مقیاس آن فقط می تواند در ساختمان های بسیار بزرگ قرار بگیرد، زیرا در این نوع ساختار معبد ایجاد شده است. بنابراین، طراحان اغلب از عناصر دوران قدیم استفاده می کنند: ستون ها، پلاسترها، فریمون ها، مجسمه ها در طراحی نما. نورپردازی نمای ساختمان های کلاسیک همواره شکوه و عظمت را به ما یادآوری می کند.
کاخ های سلطنتی است در سبک باروک هستند. آنها متضاد، پویا و با شکوه هستند. طرح های شکوهمند آنها نمی تواند از پس زمینه ساختمان های دیگر متفاوت باشد. نما ساختمان در سبک باروک شامل موارد زیر است: کلنادهای بزرگ گنبدهای چند لایه سفید، طلا، سایه نقره ای؛ دیوارهای مقعر و مقعر؛ سنگ مرمر، مس، چوب. دیوارهای خانه های باروک با حکاکی و موزاییک تزئین شده اند.
لومن: واحد اندازه گیری شار نوری است. لومن مقداری نور است که از یک چشمه نقطه به شدت یک کاندل (شمع) داخل مخروطی به زاویه رأس یک استرادیان پخش می شود.
منحنی فضایی پخش نور: به نقشه فضایی پخش نور اطلاق می گردد.نور هر منبع نوری با استفاده از رفلکتور و یا لنز سر راهش به طرز متفاوتی در فضا پخش می گردد.
CRI : معیار تشخیص کیفی نور است. به عنوان مثال اگر منبع نوری cri پایین تری دارد، اجسام زیر آن رنگ واقعی خود را نمایش نمی دهند. آیا تا کنون مشاهده نموده اید که ماشین سبز رنگ زیر نور زرد خیابان آبی به نظر می رسد؟ این نتیجه پایین بودن کیفیت نور سدیم می باشد.
نورپردازی و روشنایی از عناصر مهم دکوراسیون و طراحی داخلی هستند که می توانند فضای چشم نواز و رویایی خلق کنند. استفاده از این چراغ ها و نورها اصولی دارد که باید رعایت شود تا تناسب حفظ شود و زیبایی نشان داده شود.مثلا تاکید بر خطوط عمودی و یا افقی بنا توسط نور, یا انتخاب رنگ نور متناسب با نما و در نظر گرفتن طول برد نور و تقویت آن در محل های مورد نظر اصولی هستند که برای روشنایی ساختمان ها باید رعایت شوند. نورپردازی و روشنایی شامل نورپردازی محوطه، نمای ساختمان، پارکینگ و فضای داخلی می شود که هرکدام اصول خود را دارد.
از مهمترین نکاتی که در نورپردازی نمای ساختمان ها مهم است توجه به رنگ و شدت نورها می باشد. نکته دیگر اینکه نورها نباید به داخل ساختمان ها نفوذ کنند و باعث ناراحتی ساکنین شوند. هنگام اجرای نورپردازی باید منابع نوری و چراغ ها را طوری جایگذاری کنیم که منبع دیده نشود. هماهنگی و تناسب رنگ نورها با رنگ نما هم باید مورد تایید قرار گیرد تا زیبایی بنا بیشتر شود. از دیگر ضوابطی که می توان در مورد طراحی نورپردازی نمای ساختمان نام برد, هماهنگی با محیط اطراف و ساختمان های مجاور می باشد.کیفیت نورپردازی به شدت نسبی نور بستگی دارد. به این ترتیب دو حد نورپردازی داریم:
جهت نورپردازی بر مسیری اشاره میکند که نور به شی میتابد. این مسیرها عبارت اند از:
نورپردازی نمای ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است به این دلیل که به هنگام ورود به ساختمان، اولین چیزی که نگاه بیننده را به خود جلب می کند، نمای بیرونی ساختمان است. از این رو معماران و طراحان ساختمان سعی می کنند نمای ساختمان های امروزی را با استفاده از خلاقیت و نیز با توجه به متدهای روز دنیا به گونه ای شیک و مدرن طراحی نمایند.