انواع نورپردازی نما ساختمان

نورپردازی نما، از اصلی ترین و تاثیر گذار ترین مراحل طراحی یک ساختمان است. طراحی نما به عنوان اولین منظره از هر ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است.

در برخی موارد می‌توان گفت که مهندسین معمار در حین طراحی نما، تنها به حجم، نوع متریال و طراحی نما در روز توجه می‌ نمایند. بیشتر اوقات نما ها برای روز طراحی می‎ شوند و طراحان شب را در نظر نمی ‎گیرند. به همین دلیل پیش می آیید که در شب نمای خوشایندی برای نمای ساختمان ‎های بلند نداشته باشیم.

رشته روشنایی و نورپردازی نما،حرفه‌ ای است هم علمی و هم هنری، تواماً با یکدیگر. نگاهی یک سویه و نگرشی غیر تخصصی به آن سبب می شود که تفاوت چشم گیری بین استاندارد ها و تأثیرات روشنایی، طراحی و اجرا شده در ایران با جامعه پیشرفته جهانی وجود داشته باشد.

نورپردازی نما
نورپردازی نما

 

‌رویکرد به نورپردازی نما باید علاوه بر سلیقه هنری مبتنی بر دانش مهندسی برق نیز باشد. نوپردازی و معماری که که از برق و خصوصیات نور آگاهی ندارد نمی‌تواند با ابزار نور به طراحی مشغول شود. به عبارت دیگر نورپردازی نما تلفیقی از هنر معماری و دانش مهندسی است. بنابراین برای نورپردازی مناسب ساختمان های خود لازم است معمار و مهندس خوبی باشیم و همه ی ابزارآلات و منابع نورپردازی را کاملا و به خوبی بشناسیم.

نکات مهم در نورپردازی نما

‌طراحی و تصویب نورپردازی نما پیش از اجرای نما باید انجام شود.

نیازمندی‌ های برق کشی را قبل از اجرا بررسی کنیم.

فاصله گذاری‌ ها با دقت انجام شود.

طراحی طوری باشد که منبع نور جز در موارد خاص روی نما دیده نشود.

در طراحی به هماهنگی با محیط اطراف و آرایش دیواره های صاف و یکدست در تناسب با ابنیه مجاور توجه شود.

به هماهنگی بین رنگ نور و رنگ متریال دقت زیادی شود.

مکان‎یابی‌ چراغ‌ها در نما با دقت انجام شود.

توجه کنیم که نورپردازی بیرون ساختمان نباید به داخل وارد شود چون ممکن است ساکنان را اذیت کند.

 

انواع نورپردازی
انواع نورپردازی

ترکیب نور و رنگ

هنر طراحی نور در نما، نمایش نور و مخفی نمودن منابع نوری است ، بازی با نور ، ترکیب رنگ در نورپردازی و… است که همه این ها قبل از اجرا باید در طراحی لحاظ شود.

در نورپردازی نما استفاده از رنگ‌ها، سایه‌ها و روشنایی‌ها باید از یک مفهوم و هدفی تبعیت نماید. المان‌ هایی که در نما قرار می‌ گیرند هر یک باید حرفی در مورد این ساختمان و بنا داشته باشند. در واقع در معماری هیچ عنصری بی دلیل طراحی نمی‎ شود و وجود هر چیز نشانه نیاز به مفهوم آن است، رنگ‌ های گرم نما را صمیمانه‌ تر و رنگ‌ های سرد نما را جدی و منظم نشان می‌ دهند.

علاوه بر این یک نورپردازی موفق، نقاط مثبت یک بنا را مشخص‌ تر نموده و نقاط ضعف آن را از نظر دور می‌کند. روشنایی خارج از ساختمان دو رکن اساسی دارد: زیبایی و کاربرد که با این دو رکن اصلی، بنا جذابیت یافته و به یاد می‌ ماند.

 

نورپردازی در نما
نورپردازی در نما

انواع نورپردازی نما

در طراحی نما، انواع نورپردازی قابل اجرا است. سه دسته نورپردازی در نما به‌ کار می‌رود:

  • نورپردازی نما با پروژکتور

نورپردازی توسط پروژکتور برای سازه‌ های سنگی و بتنی بسیار مناسب است و بخش وسیعی از نما را روشن می‎کند. برای مثال در سازه‌ های تاریخی فرهنگی از این روش استفاده می‎شود. بدون هیچ گونه تغییراتی هر آنچه که هست را به نمایش می‌ گذارد. در عمل با استفاده از پروژکتور های قرار گرفته بر روی پایه در اطراف بنا اجرا می‌ شود. این نورپردازی به دلیل عبور نور از شیشه‌ های بنا ، مناسب هتل‌ ها، مکان‌ های اداری و مسکونی نمی‌ باشد.

  • نورپردازی دکوراتیو

این نورپردازی برای نما فقط بر روی بخشی از سازه تمرکز دارد و کل نما را روشن نمی ‎کند.

اگر می‌ خواهید بنا نقشی ماندگار در ذهن بیننده به جای بگذارد این نوع نورپردازی مهم‌ ترین نوری هست که باید از آن بهره ببرید. پنجره‌ ها، ستون‌ ها و بالکن‌ ها قسمت هایی در نما هستند که با تاکید بر روی آن‌ ها هارمونی کلی بنا به نمایش در می‌ آید. نور تاکیدی یا منطقه‌ ای همان طور که از نامش پیداست بایستی یکی از جنبه‌ های بنا را بیشتر از باقی به یاد مخاطب بیاورد. به عنوان مثال، با تاکید بر روی ستون‌ های ساختمان، بلندی و استحکام بنا را به مخاطب القا می‌ نمایید.

 

انواع نورپردازی نما
انواع نورپردازی نما
  • نورپردازی رنگی

LED‌ های رنگی برای روح بخشیدن به نما بسیار کاربردی است البته در به‌ کار بردن رنگ می‌ بایست دقت فراوانی به‌ کار برد؛ کاربرد بی‌ هدف و بدون مطالعه رنگ‌ ها نه تنها زیبایی اثر را افزایش نمی‌ دهد بلکه از کیفیت بصری بنا می‌ کاهد.

ساختمان‌ های تجاری، تفریحی و مراکز خرید بایستی بسیار ویژه و متمایز به نظر بیایند. با قرار دادن چراغ‌ های رنگی، تک‌ رنگ و دینامیک شما ساختمانی متمایز خواهید داشت.

این روش برای فضا های شهری مانند پل‌ها و محل تقاطع اتوبان‌ ها و حتی پارک ها نیز بسیار مناسب است و از نظر بصری چهره جذابی به شهر می‎ دهد و این فضاها را متمایز می کند. رشد تکنولوژی LED منجر به ساخت انواع نورهای رنگی در ابعاد بسیار متنوع گردیده؛ اما برای انتخاب درست و مناسب رنگ حتما درباره رنگ ها مطالعه کنید مجلات شکوه نور در قسمت رنگ شناسی مفصل رنگ ها را بررسی کرده و شما با مطالعه مجلات می‎توانید اطلاعات مورد نظر خود را به دست آورید.

 

نورپردازی رنگی نما
نورپردازی رنگی نما

موارد مهم برای انتخاب سبک نورپردازی نما

اولین مورد در نظر گرفتن ترکیب سازه است.(ابعاد و نوع معماری، متریال مورد استفاده، رنگ‌بندی نما و تاثیر فرهنگی)

نقش بنا در مقایسه ساختمان‌ های مجاور و ترکیب شهری بسیار مهم است.

فاصله‌ ای که بنا قابل روئیت است مهم است.

محل‌ های دسترسی به بنا مثل خیابان‌ ها، میادین، پیاده‌رو ها را در نظر می‎ گیریم.

سبک ساخت و محل‌ های ممکن برای عبور سیم‌ها و نصب تجهیزات را قبل از اجرا در نظر می‎ گیریم.

 

نورپردازی نما
نورپردازی نما

در هنگام انتخاب تجهیزات نورپردازی نما موارد زیر را در نظر بگیرید:

سرویس‌ پذیری تجهیزات، ایمنی، حفاظت در برابر تاثیرات محیط، مقاومت در برابر پاشش آب و شستشوی نما، مقاومت در برابر تغییرات دمای هوا و قابلیت چرخش و تنظیم زاویه پس از نصب.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *